FESTES_THEATER


   
 

 

MARTINO
Spel: Corné Bouwmeester, Anneke Klerks, Arianne Meijboom, Dominique Mol, Mark Vanhommerig en Marga Zwirs
Regie: Stephan W. Zeedijk
Tekst: Arne Sierens
Flyer: Ric BerrettyOver sukkelaars die zich dromende staande zien te houden. 
Neem plaats en voel u thuis in de Martino! Vette sandwiches worden weggespoeld met bier. Hier brengen kleurrijke mensen hun late uurtjes door op zoek naar liefde en de zin van het leven. Hoewel het leven hen in de steek liet, houden ze de moed erin. Stuk voor stuk houden ze zich op de been door te dromen en te hopen. Met als troost de liedjes die zij avond aan avond de Martino in slingeren... Er is plaats voor iedereen.

Broodje Martino
Sandwichbar 'Martino' moet de beroemdste nachttent van Gent en omstreken zijn. Overtollig volk, dronkenlappen, hoertjes, taxichauffeurs, studenten en kunstzinnig verlorenen komen hier hun 'broodje Martino' halen. Een half stokbrood met 75 gram filet americain, gesnipperde ui, augurk, tomaat, mosterd, zout & peper, ansjovis en piri-pirisaus. Hier situeerde Arne Sierens zijn gelijknamige toneelstuk 'Martino' (2003) over sukkelaars die zich dromende staande zien te houden.


Patricia runt dit volkse familiebedrijf samen met haar broer Alex, want vader zit met een depressie in Spanje. Patricia is van plan zich aan de horeca te ontworstelen en droomt van verre reizen. Alex komt net uit de gevangenis en zegt zijn drugsverslaving te boven te zijn. Hij heeft grootse plannen om de Martino trendy te maken. De voormalig bokser Benito maakt vol overgave het eten klaar, maar de liefde die hij voor Patricia voelt is helaas niet wederzijds. Gaetan is de privéchauffeur van een minister en overbrugt in de Martino de tijd die zijn baas bij diens maîtresse doorbrengt. Kijkend naar het leven in de Martino schrijft hij ergens in een hoekje het scenario voor de ultieme film, die er nooit zal komen. De eenzame Evelyne wacht met smart op de terugkeer van haar Albanese vriend. Taxichauffeur Willy zit avond in avond op haar vaste plek aan de bar en vreet zich vol. Zij wacht niet meer, omdat er niemand wacht op haar. Dus zit zij hier en luistert en vertelt. Hier is altijd wel iemand die luistert.
   


Een half stokbrood met 75 gram filet americain, gesnipperde ui, augurk, tomaat, mosterd, zout & peper, ansjovis en piri-pirisaus.

   
'De sterkte van Sierens' werk is dat hij mensen toont op een ogenschijnlijk wanhopig moment, maar ze toch de kracht en de wil geeft om aan hun situatie te ontsnappen of die, op zijn minst, te verbeteren. En Sierens doet dat met originele zinswendingen, een eigen soort taal, een karaktertypering die dikwijls ongemeend grappig is. Op die manier worden zijn stukken vaak een soort naturalistische komedies.'
Duc Duquennoy